top of page

Recept voor huisgemaakte pizza

Margherita-300x200.jpg

Ingrediënten voor een pizza, de grootte van een normale bakplaat

(ca. 40x30 cm)

310g bloem Manitoba (als je het deeg graag wat krokanter hebt, neem dan 260g Manitoba bloem + 70g gemalen griesmeel)

35g gekookte aardappel (wegen als de aardappel gekookt is)

170ml  water op kamertemperatuur

4g biergist

12g acacia honing

2 eetlepels olijfolie

2 eetlepels zout

 

Voor de vulling

150g Passata van Ursini

150-200g Mozzarella (niet de mozzarella in water, maar om te bereiden)

Origano

olijfolie

Basilicum

Bereidingswijze:

Doe de bloem, de suiker, de gepureerde gekookte aardappel en de helft van het water waarin je de biergist hebt opgelost in een kom.

Begin te mengen met een lepel en voeg langzaam de andere helft van het water toe. Als je merkt dat het deeg te zacht wordt, voeg dan niet al het water toe. Het zou kunnen dat je de laatste 10-15ml niet meer hoeft toe te voegen.

Blijf kneden, eventueel met je hand, en voeg het zout samen met de laatste dosis water toe.

Voeg de olijfolie toe als het deeg goed gevormd is; begin met één lepel, laat deze intrekken door te kneden en voeg dan de tweede lepel toe.

Kneed het deeg tot een bal en ga dan met je handen op het werkblad verder tot je een gladde en uniforme deeg hebt.

Doe dit gedurende minstens 10 minuten.

Vorm dan opnieuw een bal en dek hem af met de kom; laat dit 15-20 minuten rusten en kneed dan opnieuw. Zo wordt het deeg zachter en gelijkmatiger.

Vorm een bal als het deeg glad en uniform is.

 

Nu kan je op twee verschillende manieren verder:

Optie 1

Als je genoeg ruimte hebt in de koelkast, laat je het deeg in de vorm van een bal 30 minuten rusten onder de kom en rol je daarna het deeg uit op de bakplaat, nadat je die licht hebt ingevet met een beetje olijfolie.

Je moet het deeg met je vingertoppen verdelen; het zal zeker elastisch zijn en zal de neiging hebben terug in te krimpen.

Als je het niet kunt uitrollen, moet je het 15-20 minuten laten rusten en daarna weer gelijkmatig over de hele bakplaat verdelen.

Bedek de bakplaat nu met plasticfolie en zet hem minimaal 12 uur in de koelkast.

Haal na 12 uur de bakplaat uit de koelkast, smeer de pasta in met een beetje Passata, dek de bakplaat af met plasticfolie en zet hem minimaal 2 uur in de oven met het licht aan.

 

 

 

 

Optie 2

Doe het deeg in de vorm van een bal in een redelijk grote kom, licht ingevet met olijfolie; bedek de kom met plasticfolie en laat gedurende 30 minuten op kamertemperatuur rusten.

Zet de kom dan in de koelkast, nog steeds afgedekt met plasticfolie, gedurende minstens 12 uur.

Haal de kom na 12 uur uit de koelkast en laat hem 1 uur op kamertemperatuur staan, afgedekt met plasticfolie.

Draai nu de bal op de bakplaat om, nadat u die licht hebt ingevet met een beetje olijfolie en begin het deeg met uw vingertoppen uit te rollen; het zal zeker elastisch zijn en zal de neiging hebben terug in te krimpen.

Als het deeg te elastisch is en je kunt het niet uitrollen, dan moet je het 15-20 minuten laten rusten en daarna weer gelijkmatig over de hele bakplaat verdelen.

Als het deeg eenmaal is uitgerold, wrijf het dan gelijkmatig in met de Passata, dek de bakplaat af met plasticfolie en zet die minstens 2 uur in de oven met het licht aan.

Afwerking

Haal de bakplaat na 2 uur uit de oven en zet de oven aan op maximale temperatuur op traditionele stand (geen warme lucht).

Wacht minstens 15 minuten tot de temperatuur is bereikt, zodat de warmte gelijkmatig verdeeld is.

Verdeel nu voorzichtig de overgebleven Passate over het deeg (niet te veel, de dosis is indicatief) en bak verder gedurende 12-13 minuten in het ONDERSTE DEEL VAN DE OVEN tot de bodem van de pizza goudbruin is. (je kan een houten schep gebruiken om de pizza op te tillen).

Haal vervolgens de bakplaat uit de oven en zet hem in de grillstand, altijd op maximale temperatuur (dus gevuld, zullen de grillelementen goed opwarmen).

Bedek de pizza met mozzarella en alle ingrediënten die je lekker vindt.

Eenmaal bedekt, zet je de bakplaat terug in de oven op de HOOGSTE STAND voor ongeveer 3-4 minuten, tot de kaas goed is gesmolten.

Haal de pizza uit de oven en ... buon appetito!!

bottom of page